Button Text
Heb jij te maken met ontvlambare stoffen, zoals gassen, dampen, nevels en stof, en kunnen die zich mengen met zuurstof? Dan is het zaak maatregelen te nemen om te voorkomen dat de stof gaat ophopen, broeien en vervolgens ontvlammen. Om de explosieveiligheid te garanderen, vind je bij ons veel stofafzuigingsoplossingen met een ATEX-certificaat.
Stel een vraag aan onze specialist
Neem contact op
Voor wie is ATEX relevant?

ATEX staat voor ATmosphère EXplosible: een explosieve omgeving. ATEX-locaties zijn locaties waar door atmosferische omstandigheden een explosie kan ontstaan. Volgens de ATEX 137-richtlijn (1992/92/EG) zijn werkgevers sinds 1 juli 2006 verplicht een explosieveiligheidsdocument op te stellen en bij te houden. Dit document maakt deel uit van de risico-inventarisatie en -evaluatie (RI&E) en bevat onder andere een gevarenzone-indeling van een werkplek met een ontplofbare atmosfeer.

Hoe voorkom ik een explosie?

Voor een explosie zijn drie factoren nodig: brandstof(brandbaar stof, gas), zuurstof (lucht) en een ontstekingsbron (elektrisch of mechanisch). Brandbare materialen kunnen in combinatie met zuurstof  explosiegevaarlijk worden. Het moment waarop het materiaal zich tot een explosief mengsel ontwikkelt hangt af van de mengverhouding stof/zuurstof en is voor elk brandbaar materiaal uniek. Hierbinnen onderscheiden we een minimum en een maximum mengverhouding; het lower explosion level (LEL) en het upper explosion level (UEL). Is de minimale mengverhouding bereikt, dan is één vonkje genoeg om de explosieontwikkeling te activeren.

Zij hebben al een veilige en schone werkomgeving

Stofafzuiging bij explosiegevaarlijke stoffen

Bovenstaande geeft stof tot nadenken. Hoe is het eigenlijk gesteld met de explosieveiligheid in de productieomgeving? Wat zijn je verplichtingen? En welke tools kun je inzetten? Het risico op explosiegevaarlijke situaties kan je gelukkig fors terugschroeven door brandbare stoffen direct en efficiënt af te zuigen. Dit kan leiden tot een minder zware gevarenzone-indeling en zelfs het wegvallen van een gevarenzone-indicatie.

Kiekens logo

Sterk in maatwerk oplossingen

Noem ons gerust vakidioten. Want gedreven als we zijn, eindigen onze standaardoplossingen uiteindelijk altijd in maatwerk. Van filtratie en ventilatie tot minutieuze ontstoffing waarmee we zelfs het fijnste stof tot op de laatste micrometer uit de lucht halen.

En dat alles op onze eigen unieke werkwijze

0
1
Vakmanschap
Wij combineren diepgaande technische kennis met een hoog probleemoplossend vermogen en persoonlijke betrokkenheid.
0
2
Standaard én maatwerk
Vertrouw op bewezen oplossingen die we speciaal voor jou op maat maken voor maximale afzuigingsefficiëntie op de werkvloer.
0
3
Alle expertise onder één dak
Ontwerp, levering, installatie, service en accessoires doen we bij Kiekens allemaal zelf. Jij profiteert hiermee van een duurzame en gebruiksvriendelijke oplossing, waarin snel geschakeld kan worden en de kwaliteit gewaarborgd kan worden.
0
4
100% Nederlands fabrikaat
Wij tillen zwaar aan kwaliteit. Daarom worden alle onderdelen in Nederland gemaakt. Zo borgen wij de continuïteit en bedrijfszekerheid van elke oplossing.