Button Text

Blue Phoenix

Bij het insmelten van metalen komt een ongelofelijke hoeveelheid dampen vrij. Met drie Dustmasters en een op maat gemaakte wervelafzuigkap houdt Blue Phoenix haar werknemers en omwonenden veilig en gezond.
Stel een vraag aan onze specialist
Neem contact op
Blue Phoenix
 x Kiekens
Blue Phoenix: op duurzame missie in een schone (werk)omgeving

Blue Phoenix beoefent een duurzame tak van sport. Via een uitgekiend proces laat deze Engels-Nederlandse venture namelijk waardevolle grondstoffen uit ruwe as herrijzen. Dat begint met het verwerken van bodemassen afkomstig van diverse verbrandingsinstallaties. De concentraten die daarbij vrijkomen, bevatten materialen zoals koper en aluminium. De uitgefilterde en schoongemaakte mineralen en basismetalen levert Blue Phoenix vervolgens aan koper-, goud- en aluminiumverwerkers in binnen- en buitenland. Te midden van dit proces vormen de Dustmasters van Kiekens een belangrijke schakel.

Schone werkplek, schone omgeving

Bob Leeftink, General manager Metal production and Sales bij Blue Phoenix, legt uit hoe dat zit:
‘Bij het insmelten van metalen komt een ongelofelijke hoeveelheid dampen vrij. Zink, met zijn lagere smeltpunt dan andere metalen, stuwt al snel enorme zinkdampen omhoog. Deze moeten we zorgvuldig afzuigen en filteren, anders komt onze smelterij vol rook te staan. Dat is niet alleen schadelijk voor onze
werknemers, maar ook voor de woonwijk naast onze fabriek. Dat betekent dat we de luchtkwaliteit binnen de richtlijnen van de woonwijk moeten houden en dus schoner moeten werken dan gebruikelijk is in onze branche.’

Handige wervelkap
Kiekens plaatste voor de afzuiging drie Dustmasters DM10.000. De filters daarvan zijn echter niet bestand zijn tegen al te hoge temperaturen. Daarom ontwikkelde en monteerde Kiekens een zogenaamde wervelkap boven de smelt. Deze kap zuigt naast de hete rookgassen met stof ook een hoeveelheid lucht uit de omgeving aan. Dankzij het wervelprincipe ontstaat er voldoende vermenging van beide luchtstromen om de hoge temperatuur gelijkmatig naar beneden te brengen en te zorgen voor een adequate afzuiging. Ook de constructie rondom de kap is maatwerk. Gedurende het smeltproces en bij onderhoudswerkzaamheden moet de oven namelijk goed bereikbaar zijn. De kap werd daarom op rails geplaatst zodat hij opzij geschoven kan worden als de operator erbij moet.

En dat alles op onze eigen unieke werkwijze

0
1
Vakmanschap
Wij combineren diepgaande technische kennis met een hoog probleemoplossend vermogen en persoonlijke betrokkenheid.
0
2
Standaard én maatwerk
Vertrouw op bewezen oplossingen die we speciaal voor jou op maat maken voor maximale afzuigingsefficiëntie op de werkvloer.
0
3
Alle expertise onder één dak
Ontwerp, levering, installatie, service en accessoires doen we bij Kiekens allemaal zelf. Jij profiteert hiermee van een duurzame en gebruiksvriendelijke oplossing, waarin snel geschakeld kan worden en de kwaliteit gewaarborgd kan worden.
0
4
100% Nederlands fabrikaat
Wij tillen zwaar aan kwaliteit. Daarom worden alle onderdelen in Nederland gemaakt. Zo borgen wij de continuïteit en bedrijfszekerheid van elke oplossing.
Optimaliseren, uitbreiden en door

Desondanks moest de smelterij in 2021 constateren dat er sprake was van een capaciteitstekort. Nadat het smeltproces was aangepast en andere toevoegmiddelen werden toegevoegd voor een beter resultaat, nam de rookontwikkeling significant toe en liep de huidige afzuiging tegen haar grenzen op. Bob liet daarom naast de bestaande Dustmasters een extra Dustmaster DM10.000 plaatsen. De extra Dustmaster werd via een wisselklep ook aangesloten op de wervelafzuigkap waardoor een totale afzuiging boven de smelt van 18.500 m3/h mogelijk werd.

Betrouwbaar en lage life cycle-kosten


Dat de extra afzuiging voortborduurde op de bestaande lag voor de hand, vindt Bob: ‘Dustmasters zijn hele betrouwbare, eenvoudige machines die efficiënt hun werk doen. De life cycle-kosten zijn ook niet hoog omdat de filters een lange levensduur hebben. Ter illustratie: sinds de start van ons smeltlab in 2012 heb ik nog maar één keer de filters hoeven vervangen. Dat is bijzonder weinig en gebeurt ook nog eens supersnel. Binnen een dag was het geregeld. Bij andere systemen ligt je productie zo een week stil; dat worden daardoor hele dure operaties. Kortom: de Dustmasters geven mij een zorgeloos bestaan, net als Kiekens. Mijn accountmanager daar heeft mij altijd ontzorgd. Dus naast de vier Dustmasters hier in Raamsdonkveer, komt er binnenkort nog één in Oss en ook nog één in Krefeld. Dat zegt, denk ik, genoeg over hoe tevreden ik ben over deze partij en hun afzuigingsoplossingen.’

No items found.
Kiekens logo

Sterk in maatwerk oplossingen

Noem ons gerust vakidioten. Want gedreven als we zijn, eindigen onze standaardoplossingen uiteindelijk altijd in maatwerk. Van filtratie en ventilatie tot minutieuze ontstoffing waarmee we zelfs het fijnste stof tot op de laatste micrometer uit de lucht halen.

Zij hebben al een veilige en schone werkomgeving